به گزارش خبرنگار پایگاه خبری حوزه هنری، دیدار جمعی از اهالی فرهنگ، اساتید شعر و ادب فارسی، شاعران جوان و پیشکسوت کشور با رهبر معظم انقلاب اسلامی که هر ساله در شب ولادت کریم اهل بیت حضرت امام حسن مجتبی (علیهالسلام) برگزار می شود، از جمله وقایع ویژهای است که میتوان گفت نظیر آن را در کمتر جامعه و کشوری شاهد هستیم و گویی از موهبتهای انقلاب اسلامی ایران است.
پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و در دوران حکومت پهلوی، شاعران و اهالی ادب و فرهنگ کشور، فاصله معناداری با حکومت داشتهاند و به جریانهای مردمی پیوستند؛ چنانچه بسیاری از تحلیلگران و رهبران سیاسی انقلاب، معتقدند شاعران نقش بسزایی در پیشبرد اهداف مردمی انقلاب و پیروزی این جریان ایفا کردند.
با پیروزی انقلاب اسلامی، بار دیگر، شاعران جایگاه ویژه و تاریخی خود را در حکومت پیدا کردند و مورد توجه قرار گرفتند. امام خمینی (ره)، بارها در سخنانشان از نقش شعر و ادبیات در پیشبرد اهداف و آرمانهای نهضت انقلاب اسلامی سخن به میان آورد. بنیانگذار انقلاب اسلامی، دارای ابعاد گوناگون علمی و عملی بود و همانند بسیاری از عرفا، شعر نیز میسرود و به همین سبب و به دلیل درک عمیقی که از تاثیرگذاری و اهمیت شعر داشت، آشتی دوبارهای میان شعرا و حکومت ایجاد کرد.
پس از درگذشت امام خمینی (ره) و از سالهای اولیهای که رهبری حضرت آیتالله خامنهای مسجل شد، جلسات شعری ایشان نیز برگزار میشد و این جلسات از ابتدا با حضور شاعرانی مانند علی معلم دامغانی، حمید سبزواری، مرحوم مهرداد اوستا و شاعران برجسته کشور همراه بوده است.
این جلسات به گفته محسن مومنی شریف، رئیس حوزه هنری، پیشتر به شکل خصوصیتر از امروز تشکیل میشد. حدود 40 نفر در آن سالها در جلسات شعر شرکت داشتند و حالا این تعداد به بیش از 150 نفر رسیده است.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی، همچون امام خمینی (ره) از دیرباز و دوران جوانی و مبارزاتی خود علیه رژیم طاغوت، از علاقهمندان شعر و ادب و یکی از اعضای جلسات شعری مهم کشور بهویژه در مشهد بودند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، هر ساله ضمن دیدار شاعران پیشکسوت و جوان و اهالی ادبیات و فرهنگ کشور در نیمه ماه رمضان، سخنان ارزنده ای بیان می دارند و از نقدهای ادبی و نقد مضامین آثار خوانده شده در نشست تا بررسی مهمترین مسائل روز را برای شاعران گوشزد می کنند و چراغ راهی برای ادبا می شوند.
ایشان در طول این سالها شعر انقلاب اسلامی را تحسین کرده و در سخنانشان شعر دوران انقلاب را یک حرکت مستمر، روبهجلو و دارای اوج ارزیابی کردهاند و با اشاره به افزایش کیفی شعر شاعران پیشکسوت و رویشهای شگفتانگیز نسل جوان کشور افزودهاند: شعر انقلاب تاکنون آزمون موفقی را پشت سر گذاشته است. ضمن آنکه حرکت بالنده شعر انقلاب باید به سمت اهداف و آرمانهای انقلاب استمرار یابد.
حضرت آیتالله خامنهای در سال 88 و پس از حوادث به وجود آمده در آن سال، در دیدار با شاعران، بصیرت را لازمه تشخیص و شناخت عرصه و میدان عنوان می کنند و می گویند: اهل فرهنگ و ادب گوشهای از حرکت عظیم و مستمر انقلاب اسلامی هستند که باید آنچه را به عنوان حقیقت میفهمند، با فصاحت و بلاغت بیان کنند؛ چرا که با شیوه سیاستمداران نمیتوان در عالَم فرهنگ حرکت کرد، بلکه باید با تبیین و رساندن حقایق، گرهگشایی کرد.
ایشان در دیدار سال 89 به ضرورت ایجاد انجمن های ادبی تاکید می کنند و با تشبیه انجمنهای ادبی به گلخانه ای که زمینه پرورش گل را فراهم می کند، خاطرنشان می دارند: در انجمن ادبی شاعران جوان در کنار اساتید پیشکسوت، نقطه ضعفهای خود را برطرف می کنند و در این صورت هر روز شعر آنان پخته تر و کمال یافته تر می شود. در دیدار حضرت آیت الله خامنه ای با شاعران در سال 90، ایشان در سخنانی با اشاره به نقش تأثیرگذار و برانگیزاننده اشعار برجسته و دارای مضامین والا تأکید می کنند: شعرای امت اسلامی باید با اشعار پرمحتوای خود، در حادثه عظیم بیداری اسلامی، نقشآفرینی کنند. در محتوای اشعار بیداری اسلامی به جهتگیریها و اهداف عالی این تحول بزرگ، راههای منتهی به این هدف عالی، و دشمنان و موانعی که آنها ایجاد میکنند، توجه ویژه و خاص شود.
همچنین در دیدار سال 1391، حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به اهمیت سه رکن «لفظ مناسب»، «مضمونسازی و مضمونیابی» و «احساسات لطیف شاعرانه» خطاب به شاعران می فرمایند: قالب شعر نمیتواند نسبت به مسائل موجود کشور بیتفاوت باشد یا از آن صرف نظر کند. رهبر انقلاب اسلامی در آن سال، ظلم بزرگ هستهای در حق ایران و ترور دانشمندان را نمونهای از واقعیات و مسائل موجود کشور برشمرده و تصریح می کنند: جبهه استکبار با همه قدرتِ تبلیغاتی و تشکیلاتِ سیاسی خود و با خباثت تمام در مقابل ملت ایران ایستاده است و ملت ما هم مقاومت میکند و این حادثه ملی نباید از نظر شاعر متعهد دور بماند؛ چرا که در مصاف حق و باطل نمیشود بدون موضع باقی ماند.
در سال 1392رهبر معظم انقلاب، جهاد هشتساله در دوران دفاع مقدس، جهاد برای بنای جامعه اسلامی، جهاد در زمینه اصلاح سبک زندگی، جهاد استحکامبخشیدن به ساخت قدرت ملی و مسائلی از قبیل بیداری اسلامی و فلسطین را از دیگر موضوعات مهم خواندند که باید در شعر شاعران تجلی پیدا کند. ایشان همچنین به جامعه شعر کشور توصیه کردند که توجه ویژه به شعر کودک و نوجوان داشته باشند.
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در دیدار سال 1393 نیز ظلم ستیزی و دفاع از حق مقابل باطل را به شاعران گوشزد می کنند و ضمن اشاره به آیه شریفه مربوط به شعرا که می فرماید «وَ انتَصَروا مِن بَعدِ ما ظُلِموا» تصریح می کنند: درصدد یارى جبهه مظلوم بربیایید، حقیقت را بگویید، حرف را بگویید، حقیقت را نشان بدهید با شعرتان؛ میتوانید خیلى نقش ایفا کنید در این زمینهها. بالاخره داشتن این امتیاز یک نعمت الهى است؛ یک حجّت الهى است؛ و هر نعمتى سپاسى دارد و براى هر حجّتى پاسخى باید آماده بشود.
ایشان در سال 1394 و در دیدار شاعران، واکنش سریع شاعران جوان به حوادث و تحولات را اتفاقی بسیار خوب و باارزش می دانند و ابراز امیدواری می کنند که شعر انقلاب که در واقع در خدمت اهداف و آرمانهای انقلاب یعنی عدالت، انسانیت، وحدت، رفعت ملی، پیشرفت همهجانبه کشور و انسانسازی است روزبهروز رتبه و رفعت بیشتری پیدا کند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در فرازی از سخنان سال 1395 خود در جمع شاعران می فرمایند: یک مسئله، مسئله شعرهایی است که در بین مردم کاربرد زیادی دارد؛ از جمله نوحه و شعرهای مرثیه؛ نوحه خیلی اثر دارد، خیلی میتواند تأثیر بگذارد؛ [البتّه] اگر مضمونی در این نوحهها وجود داشته باشد. فرض بفرمایید در کشور حالا ایّام عاشورا یا بعض ایّام عزاداری دیگر، شما ببینید میلیونها افراد و امروز غالباً جوان، میایستند به یک گویندهای که دارد نوحه میخواند گوش میکنند و آن شعر و آن آهنگ در آنها حالت هیجان به وجود میآورد؛ سینه میزنند، گریه میکنند، اعتقاداتشان، احساساتشان، عواطفشان نسبت به مفاهیم دینی بیشتر میشود، این خیلی فرصت مهمّی است؛ ما از این فرصت باید استفاده کنیم. ما که میگویم یعنی کشور باید استفاده کند، اسلام باید استفاده کند، نظام جمهوری اسلامی باید استفاده کند.
حضرت آیتالله خامنهای، در سال 1396 شاعران را به «منظومهسازی» از موضوعات و همچنین سرودن در رشته «هجو» از برخی مسائل عجیب دنیای امروز توصیه می کنند و می گویند: پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) به یکی از شاعران از صحابه خود دستور دادند که مشرکان را هجو کند و امروز نیز مواردی همچون رقص شمشیر «جاهلیت مدرن» در کنار «جاهلیت قبیلگی» یا قرار گرفتن دولتی همچون عربستان سعودی در کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل، مسائلی است که بهجدّ، جای هجو دارند.
با گذشت این سال ها از برگزاری شب های شعر شاعران در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی، امروزه این مراسم، تبدیل به برنامه ای گسترده و با متقاضیان فراوان شده است. به گفته علیرضا قزوه، مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری و مجری این محفل ادبی، در سال های اخیر حدود 3هزار شاعر هر سال از طرق مختلف مانند سایتها، وبلاگها، خبرگزاریها، کتابها و جلسات ادبی شناسایی می شوند و با در نظر گرفتن معیارهای مختلف 150 نفر از این شاعران برای دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی انتخاب میشوند و تنها تعدادی از دعوتشدگان به شعرخوانی در حضور حضرت آیتالله خامنهای میپردازند. این اشعار طی فرایند 2 ماهه و پس از 20 جلسه کارشناسی و با حضور 10 کارشناس مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری انتخاب شدهاند. موضوعات اشعار متنوع و تمام موضوعات شعری مورد احترام هیئت انتخاب بودهاند و به شعریت بیش از هر فاکتوری توجه شده است.
همچنین در سال های اخیر، حضور شاعران بین المللی از کشورهایی مانند تاجیکستان، هند، افغانستان، پاکستان، ترکیه، تاجیکستان و ... نیز در دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی به چشم می خورد.
دیدار شاعران و اهالی فرهنگ و اساتید شعر و ادب فارسی با رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله العظمی خامنهای، امسال نیز چهارشنبه 9 خردادماه و در شب ولادت کریم اهل بیت حضرت امام حسن مجتبی علیهالسلام برگزار میشود.